De Hekserij

home

winkel

recepten

cursussen

nieuws

contact

english

Antioxidanten

Een antioxidant is een stof die aantasting van een product door zuurstof tegengaat. Zuurstof is een buitengewoon aggressief goedje. Veel producten kunnen hier niet goed tegen en moeten daarom beschermd worden. Denk aan vetten, oliën, etherische olie en sommige aromachemicaliën.
Daarnaast worden er wel antioxidanten aan cosmetica toegevoegd die de huid tegen de inwerking van zuurstof zou moeten beschermen. Het is zeer de vraag of dit zin heeft, maar kwaad kan het niet.

Antirans [10330]

Antirans is een mengsel van een aantal stoffen die op elkaar zijn afgestemd om samen als antioxidant te werken. De samenstelling is als volgt:
- Vitamine E, een antioxidant
- Vitamine C vetoplosbaar gemaakt, een antioxidant
- Lecithine, glyceryl oleaat en glycerylstearaat, emulgatoren
- Citroenzuur, een chelaatvormer die de werking van de antioxidant versterkt.
Antirans is de perfecte antioxidant voor alle vette en olieachtige producten als crèmes, zalven, milk, massage-olie, badolie etc. De nuttige dosering is erg laag, 6 druppels per kilo product beschermen al afdoende. Overigens is een hogere dosering niet schadelijk

INCI: Tocopherol, Lecithin, Ascorbyl palmitate, Glyceryl oleate, Glyceryl stearate, Citric acid.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

BHT [10331]

BHT, afkorting van butylhydroxytolueen, is een antioxidant die veel in parfums wordt gebruikt, maar ook zeker in andere cosmetica. BHT is stabieler dan veel andere gebruikte antioxidanten zoals vitamine E.
Antirans is een goede keus als antioxidant in parfums en andere alcoholische cosmetica, maar zeker ook geschikt voor alle vette en olieachtige producten als crèmes, zalven, milk, massage-olie, badolie etc. De gebruikelijke dosering is 0,1%, ofwel 1 gram per kilo. Veel etherische olie is overigens al voorzien van BHT.

INCI: BHT.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Vitamine E [10540]

Vitamine E is een veel gebruikte stof in cosmetica. Hiervoor zijn twee redenen. Het is een redelijke tot goede antioxidant, maar ook heeft het een aura van "gezond" over zich heen. Aangezien cosmetica voor zeker 99% emotie is kan het gebruik van vitamine E bijdragen aan het gezond gevoel van de gebruiker.
Daarnaast is vitamine E een werkstof waaraan verschillende goede eigenschappen worden toegeschreven. Desalniettemin is het nog steeds zeer de vraag of vitamine E wel via het huidoppervlakte de levende huid kan bereiken. Mogelijk kan het in zeer beperkte mate schade door de invloed van UV straling tegengaan.
Als antioxidant is de gebruikelijke dosering ongeveer 0,05-0,1%. Als werkstof kan dat aanzienlijk hoger zijn, dat kan geen kwaad, vitamine E is een vrijwel onschadelijke stof.

Onze vitamine E is gelabeld als "natuurlijk". Wat we hiermee bedoelen is dat de vitamine E is verkregen door concentratie van vitamine E uit plantaardige olie. Het eindproduct van deze concentratie bevat ongeveer 80% vitamine E. Er is ook synthetische vitamine E in de handel.

INCI: Tocopherol.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Vitamine E acetaat [10541]

Vitamine E acetaat is een bewerkte vorm van vitamine E; het is veresterd met azijnzuur. Vitamine E acetaat heeft boven Vitamine E het voordeel dat het stabieler is. Dat heeft als voordeel dat het ook na langer bewaren nog terug te vinden is in het product. Het nadeel is dat het minder actief is, sterker nog, vitamine E acetaat wordt pas actief als antioxidant nadat het door invloed van water is omgezet in vitamine E. De vraag is of dat wel gebeurt.
Vitamine E acetaat is ook een werkstof met dezelfde voordelen en bedenkingen als vitamine E.
Als antioxidant is de gebruikelijke dosering ongeveer 0,5-1%. Als werkstof kan dat aanzienlijk hoger zijn, dat kan geen kwaad, vitamine E acetaat is een vrijwel onschadelijke stof. We raden gebruik van vitamine E acetaat als antioxidant af, omdat het onduidelijk is of het wel werkt. Als werkstof is het meer op z'n plek.

INCI: Tocopheryl acetate.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 27 april 2010.