De Hekserij

home

winkel

recepten

cursussen

nieuws

contact

english

Pigmenten, kleurstoffen en glitter voor cosmetica

Het verschil tussen een pigment en een kleurstof is dat een pigment NIET in water oplost en een kleurstof wel.
Veel mensen denken bij cosmetica als vanzelf aan lippenstift of oogschaduw. Dit zijn voorbeelden van de decoratieve cosmetica, ofwel make-up. Maar niet alleen decoratieve cosmetica wordt gekleurd. Appelshampoo kleur je met een beetje groene kleurstof en rozenzeep maak je rood met wat rood pigment.
Kleurstof wordt bijvoorbeeld gebruikt in shampoo, lotions en parfum. Pigment in bijvoorbeeld schmink, lippenstift en eyeliner. De gietzeep kan zowel met pigment als kleurstof worden gekleurd. Als je pigment gebruikt zal de zeep niet meer doorschijnend zijn. Voor zeep die je zelf maakt van vetten en loog raad ik aan om alleen pigmenten te gebruiken waarbij vermeld staat dat deze geschikt zijn voor CP zeep (CP = cold process). Stoffen die geschikt zijn voor CP zeep zijn als regel ook geschikt voor HP zeep.

Onze kleurstoffen en pigmenten zijn niet beperkt voor gebruik in cosmetica, tenzij bij de beschrijving anders is vermeld. Sommige stoffen zijn minder geschikt voor gebruik bij de ogen of voor gebruik op en om de lippen.

Je hebt vaak verrassend weinig kleurstof of pigment nodig om je product te kleuren. Een mespuntje kleurstof is vaak genoeg om een liter shampoo te kleuren. Een eetlepel pigment is vaak al genoeg om een kilo gietzeep door en door te kleuren. Voor make-up is vaak meer nodig. Dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
De kleurstoffen laten zich goed mengen tot nieuwe kleuren, rood en blauw geeft een soort paars, geel en groen een lichter groen. De pigmenten zijn ook te mengen, maar dit kost wel meer moeite.

De afgebeelde kleuren zijn bedoeld als indicatie, de weergave verschilt per beeldscherm of printer!

Per 28 september 2011 heeft De Hekserij de meeste voorraad en de meeste activiteiten van True Mineral overgenomen. We zullen de komende tijd de assortimenten van True Mineral en De Hekserij integreren, wat per saldo een flinke uitbreiding van het assortiment betekent.
Daarnaast zullen we de huidige leveranciers (en die van v/h True Mineral) heroverwegen, de etiketten en verpakkingen herzien. Er kan dus veel veranderen.
Hou deze pagina dus in de gaten. Meer informatie over het assortiment van v/h True Mineral vindt u hier

Ga direct naar: Pigmenten
Micapigmenten
Kleurstoffen
Glitters

Titaanwit pigment

Dit witte pigment bestaat uit titaandioxide. Dit pigment wordt zeer veel gebruikt omdat het goedkoop, veilig en goed dekkend is. De INCI naam is CI 77891. Ook geschikt voor het kleuren van CP zeep. Titaanwit is ook een veelgebruikte stof in poeders.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Ultramarijnblauw pigment

Dit pigment bestaat uit synthetische ultramarijn. Deze stof wordt al weer enkele eeuwen gemaakt als vervanger van de halfedelsteen Lapus Lazuli. Het levert een helderblauw pigment op. De INCI naam is CI 77007. Ook geschikt voor het kleuren van CP zeep.
Ultramarijnen hebben soms een lichte zwavelgeur, deze ontstaat door inwerking van zuren. Om die reden raden we aan om ultramarijenen niet in zure producten te gebruiken en om op te passen met make-up. Voor gebruik in zeep is het ideaal, verder zeer geschikt voor badzoutbommen en dergelijke.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Pigment Blauw CI 74160

Dit pigment bestaat uit een synthetische verfstof. Voor de kenners: het is een ftalocyanine pigment. De tint is een naar groen neigend donkerblauw. De INCI naam is CI 74160. Geschikt voor alle soorten make-up, gietzeep etc. Redelijk geschikt voor het kleuren van CP zeep, maar ultramarijnblauw is beter voor gebruik in CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Smaragdgroen pigment

Dit pigment bestaat uit een synthetische kleurstof die onoplosbaar is gemaakt. Voor de kenners: het is een ftalocyanine pigment. De tint is een naar blauw neigend smaragdgroen. De INCI naam is CI 74260. Niet geschikt voor oogschaduw en andere make-up die in de buurt van de ogen wordt gebruikt. Redelijk geschikt voor het kleuren van CP zeep, maar chroomoxide groen is beter voor gebruik in zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Chroomoxidegroen PC

Dit pigment bestaat uit een synthetisch bereid chroomoxide. Het is een zogenaamde chroom(III) verbinding die in tegenstelling tot de chroom(VI) verbindingen vrij onschadelijk zijn. De tint is een mooi echt groen. De INCI naam is CI 77288. Ook uitermate geschikt voor het kleuren van CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Okergeel pigment

Dit gele pigment bestaat uit een extra zuiver ijzeroxide. Dit pigment wordt zeer veel gebruikt omdat het goedkoop en veilig is. Het is geen felgele tint, maar een warme natuurlijke gele tint die neigt naar bruin. De INCI naam is CI 77492. Ook geschikt voor het kleuren van CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Felgeel pigment

Dit pigment bestaat uit een synthetische kleurstof die onoplosbaar is gemaakt. Het is een fel gele kleurstof. De INCI naam is CI 11680. Wel geschikt voor oogcosmetica, maar gebruik op de lippen of in de buurt van slijmvliezen is af te raden. Minder geschikt voor het kleuren van CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Rood pigment

Dit pigment bestaat uit een synthetische kleurstof die onoplosbaar is gemaakt. De tint is een vrij donker en diep rood. De INCI naam is CI 15850:1. Minder geschikt voor het kleuren van CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Ultramarijnroze pigment

Dit pigment bestaat uit synthetische ultramarijn. Het is een anders gekleurde variant van ultramarijn maar is chemisch vrijwel gelijk en heeft afgezien van de kleur gelijke eigenschappen. De INCI naam is CI 77007 (net als ultramarijnblauw). Ook geschikt voor het kleuren van CP zeep.
Ultramarijnen hebben soms een lichte zwavelgeur, deze ontstaat door inwerking van zuren. Om die reden raden we aan om ultramarijenen niet in zure producten te gebruiken en om op te passen met make-up. Voor gebruik in zeep is het ideaal, verder zeer geschikt voor badzoutbommen en dergelijke.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Ultramarijnviolet pigment

Dit pigment bestaat uit synthetische ultramarijn. Het is een anders gekleurde variant van ultramarijn maar is chemisch vrijwel gelijk en heeft afgezien van de kleur gelijke eigenschappen. De INCI naam is CI 77007 (net als ultramarijnblauw en ultramarijnroze). Ook geschikt voor het kleuren van CP zeep.
Ultramarijnen hebben soms een lichte zwavelgeur, deze ontstaat door inwerking van zuren. Om die reden raden we aan om ultramarijenen niet in zure producten te gebruiken en om op te passen met make-up. Voor gebruik in zeep is het ideaal, verder zeer geschikt voor badzoutbommen en dergelijke.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Mangaanviolet pigment

Dit pigment is gemaakt van het metaal mangaan. De kleur is zeer donkerpaars, naar donkerbruin en zwart neigend. De INCI naam is CI 77742. Dit pigment is toegestaan voor gebruik in alle soorten cosmetica en ook zeer geschikt voor het kleuren van CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Roodbruin pigment

Dit pigment bestaat uit een extra zuiver waterhoudend ijzeroxide. Dit pigment wordt zeer veel gebruikt omdat het goedkoop en veilig is. Het is geen knalrode tint, maar een natuurlijke kleur die neigt naar bruin. De INCI naam is CI 77491. Zeer geschikt voor het kleuren van CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Donkerbruin oxide PC

Dit pigment bestaat uit een extra zuiver waterhoudend ijzeroxide. Dit pigment wordt zeer veel gebruikt omdat het goedkoop en veilig is. Het is een bruine tint met een rode gloed. De INCI naam is CI 77491, CI 77492, CI 77499. Ook geschikt voor het kleuren van CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Zwart pigment

Dit pigment bestaat uit een extra zuiver waterhoudend ijzeroxide. Dit pigment wordt veel gebruikt omdat het goedkoop en veilig is. Het is overigens moeilijk om er een diepzwarte kleur mee te krijgen, een donker grijze kleur is eenvoudiger. De INCI naam is CI 77499. Ook geschikt voor het kleuren van CP zeep.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Mica (zijdewit)

Mica (zijdewit) is fijn gemalen mica zonder toevoeging van andere pigmenten. Het zorgt voor matte glans en een licht glitterend effect in cosmetica. Een uitstekende basis voor poeders en decoratieve make-up.
Wij en anderen hebben in de loop van de tijd verschillende namen gebruikt voor dit product, vergelijkbare namen zijn en worden ook gebruikt voor andere pigmenten. Om te helpen met zoeken een lijst van alternatieve namen:
- Zijdewit
- Mica
- Seidenweiß

De INCI naam is Mica. De deeltjes hebben een grootte van minder dan 15 micron.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Maanzilver (micapigment)

Maanzilver is een micapigment. Micapigmenten zijn glanzende pigmenten die bestaan uit een laagje pigment op een drager van mica. Door de dikte van de laag te wijzigen kunnen diverse kleuren worden gemaakt. Maanzilver bevat naast mica alleen titaanwit, de kleur is daardoor erg subtiel. Maanzilver geeft wat meer glans dan Mica (zijdewit).
Wij en anderen hebben in de loop van de tijd verschillende namen gebruikt voor dit product, vergelijkbare namen zijn en worden ook gebruikt voor andere pigmenten. Om te helpen met zoeken een lijst van alternatieve namen:
- Parelwit
- Glitter zilver
- (Mix It) Diamant
- Zilverwit
- Perlsilber
- Silberweiß

De INCI naam is Mica, CI 77891. De deeltjes hebben een grootte van 15 tot 70 micron.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Smaragd (micapigment)

Smaragd is een micapigment. Micapigmenten zijn glanzende pigmenten die bestaan uit een laagje pigment op een drager van mica. Door de dikte van de laag te wijzigen kunnen diverse kleuren worden gemaakt. Smaragd bevat naast mica ook tinoxide en ijzeroxiden waardoor een diepe kleur groen ontstaat.
We hebben een beperkte voorraad van de huidige kleur, we zullen deze op termijn vervangen door een andere groene mica.

De INCI naam is Mica, CI 77891, CI 77861, CI 77499. De deeltjesgrootte van de huidige voorraad is helaas niet gespecificeerd, we denken rond de 50 micron.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Saffier (micapigment)

Saffier is een micapigment. Micapigmenten zijn glanzende pigmenten die bestaan uit een laagje pigment op een drager van mica. Door de dikte van de laag te wijzigen kunnen diverse kleuren worden gemaakt. Saffier bevat naast mica ook tinoxide en ijzeroxiden waardoor een diepe kleur blauw ontstaat.
We hebben een beperkte voorraad van de huidige kleur, we zullen deze op termijn vervangen door een andere blauwe mica.
Wij en anderen hebben in de loop van de tijd verschillende namen gebruikt voor dit product, vergelijkbare namen zijn en worden ook gebruikt voor andere pigmenten. Om te helpen met zoeken een lijst van alternatieve namen:
- Parelblauw (kan ook een witblauwe kleur zijn!)
- Parelsuperblauw
- Superparelblauw
- (Mix It) Korenbloem
- Hemelsblauw
- Superblauw

De INCI naam is Mica, CI 77891, CI 77861, CI 77499. De deeltjesgrootte van de huidige voorraad is helaas niet gespecificeerd, we denken rond de 50 micron.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Parelroze micapigment

Parelroze is een micapigment. Micapigmenten zijn glanzende pigmenten die bestaan uit een laagje pigment op een drager van mica. Door de dikte van de laag te wijzigen kunnen diverse kleuren worden gemaakt. De INCI naam is Mica, CI 77891, CI 75470. Minder geschikt voor het kleuren van CP zeep. Ideaal voor licht glitterende oogschaduw.
Een van de gebruikte grondstoffen is natuurlijke karmijn. Deze stof is van dierlijke herkomst.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Maanblauw micapigment

Maanblauw is een micapigment. Micapigmenten zijn glanzende pigmenten die bestaan uit een laagje pigment op een drager van mica. Door de dikte van de laag te wijzigen kunnen diverse kleuren worden gemaakt. De INCI naam is Mica, CI 77891. Minder geschikt voor het kleuren van CP zeep. Ideaal voor licht glitterende oogschaduw.
Dit micapigment is een interferentiepigment, dat wil zeggen dat de kleur niet heel intens is, maar dat het meer een glanzend grijswit is dat naar blauw neigt. Een mooi en subtiel effect.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Mica maanviolet PC

Mica maanviolet PC is een micapigment geschikt voor cosmetica. Micapigmenten zijn glanzende pigmenten die bestaan uit een laagje pigment op een drager van mica. Door de dikte van de laag te wijzigen kunnen diverse kleuren worden gemaakt. De INCI naam is CI 77891, Mica, Silica. Ideaal voor licht glitterende oogschaduw, maar ook te gebruiken in bijvoorbeeld zeep, smink en haargel.
Dit micapigment is een interferentiepigment, dat wil zeggen dat de kleur niet heel intens is, maar dat het meer een lichtgrijze tint is die (in dit geval) naar violet neigt. Een mooi en subtiel effect.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Zomergoud (parelgoud) micapigment

Micapigmenten zijn glanzende pigmenten die bestaan uit een laagje pigment op een drager van mica. Door de dikte van de laag te wijzigen kunnen diverse kleuren worden gemaakt. Bovendien hebben micapigmenten een glittering en glans.
We gaan over op mica van een ander merk. Het is daarom mogelijk dat de kleur en eigenschappen iets afwijken. De oude naam is parelgoud, dit is verpakt in een potje, de INCI naam is Mica, CI 77891, CI 77491.
De nieuwe naam is zomergoud, dit is verpakt in een ziplockzakje, de INCI naam is Mica, CI 77491, Tin Oxide. Dit pigment is geschikt voor CP zeep en alle soorten make-up.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Parelbrons micapigment

Parelbrons is een micapigment. Micapigmenten zijn glanzende pigmenten die bestaan uit een laagje pigment op een drager van mica. Door de dikte van de laag te wijzigen kunnen diverse kleuren worden gemaakt. De INCI naam is Mica, CI 77491. Minder geschikt voor het kleuren van CP zeep. Ideaal voor licht glitterende oogschaduw.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Blauwe kleurstof

Onze cosmeticakleurstoffen zijn wateroplosbaar. Geschikt voor gietzeep, shampoo, haargel en dergelijke, tot op zekere hoogte bruikbaar in CP zeep. Verdun de kleurstof voor gebruik, anders kan het eindproduct afgeven. Er is echt maar weinig nodig voor een intense kleuring. De INCI naam van de blauwe kleurstof is CI 42090.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Groene kleurstof

Onze cosmeticakleurstoffen zijn wateroplosbaar. Geschikt voor gietzeep, shampoo, haargel en dergelijke, tot op zekere hoogte bruikbaar in CP zeep. Verdun de kleurstof voor gebruik, anders kan het eindproduct afgeven. Er is echt maar weinig nodig voor een intense kleuring. De INCI naam is CI 19140, CI 42051.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Gele kleurstof

Onze cosmeticakleurstoffen zijn wateroplosbaar. Geschikt voor gietzeep, shampoo, haargel en dergelijke, tot op zekere hoogte bruikbaar in CP zeep. Verdun de kleurstof voor gebruik, anders kan het eindproduct afgeven. Er is echt maar weinig nodig voor een intense kleuring. De INCI naam is CI 19140, CI 15985.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Rode kleurstof

Onze cosmeticakleurstoffen zijn wateroplosbaar. Geschikt voor gietzeep, shampoo, haargel en dergelijke, tot op zekere hoogte bruikbaar in CP zeep. Verdun de kleurstof voor gebruik, anders kan het eindproduct afgeven. Er is echt maar weinig nodig voor een intense kleuring. De INCI naam van de kleurstof is CI 14720.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Bietenrood

Deze kleurstof is een zuiver plantaardig, poedervormig, wateroplosbaar extract van rode bieten. De kleur verandert als de zuurgraad wijzigt. De kleurstof ruikt naar bieten en is beperkt houdbaar. Aan de pluszijde: de stof is 100% natuurlijk, plantaardig en hernieuwbaar. De INCI naam is Beta vulgaris.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Oranje kleurstof

Onze cosmeticakleurstoffen zijn wateroplosbaar. Geschikt voor gietzeep, shampoo, haargel en dergelijke, tot op zekere hoogte bruikbaar in CP zeep. Verdun de kleurstof voor gebruik, anders kan het eindproduct afgeven. Er is echt maar weinig nodig voor een intense kleuring. De INCI naam is CI 15985.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Paarse kleurstof

Onze cosmeticakleurstoffen zijn wateroplosbaar. Geschikt voor gietzeep, shampoo, haargel en dergelijke, tot op zekere hoogte bruikbaar in CP zeep. Verdun de kleurstof voor gebruik, anders kan het eindproduct afgeven. Er is echt maar weinig nodig voor een intense kleuring. De INCI naam is CI 28440, CI 73015, CI 15985, CI 16255.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Bruine kleurstof

Onze cosmeticakleurstoffen zijn wateroplosbaar. Geschikt voor gietzeep, shampoo, haargel en dergelijke, tot op zekere hoogte bruikbaar in CP zeep. Verdun de kleurstof voor gebruik, anders kan het eindproduct afgeven. Er is echt maar weinig nodig voor een intense kleuring. De INCI naam van de bruine kleurstof is Caramel.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Goud glitter

Een micapigment voor een goudeffect in doorzichtige zeep, shampoo en dergelijke. Goudkleurig. De INCI naam is Mica, CI 77891, CI 77491.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Glitter (Maanzilver)

Een micapigment voor een zilvereffect in doorzichtige zeep, shampoo en dergelijke. Zilverkleurig. De INCI naam is Mica CI 77891. Dit artikel is gelijk aan Maanzilver micapigment, zie aldaar.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Chrystallina

Een kunststof pigment voor een metallic kristalpoeder effect in doorzichtige zeep, shampoo en dergelijke. De INCI naam is Polyethylene terephthalate.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Glitterhartjes

Kunststof zilver glimmende hartjes voor doorzichtige zeep, shampoo en dergelijke. De INCI naam is Polyvinyl chloride.
Bij jonge kinderen is het verstandig deze glitter niet te gebruiken. Hoewel de hartjes afgerond zijn en goedgekeurd voor cosmetica zouden deze misschien in een extreem geval toch schade aan de ogen kunnen toebrengen.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Glittersterretjes

Kunststof zilver glimmende sterretjes voor doorzichtige zeep, shampoo en dergelijke. De INCI naam is Polyvinyl chloride.
Bij jonge kinderen is het verstandig deze glitter niet te gebruiken. Hoewel de sterretjes goedgekeurd zijn voor cosmetica hebben ze puntjes en zouden daarom in een extreem geval toch schade aan de ogen kunnen toebrengen.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 5 december 2011.