De Hekserij

home

winkel

recepten

cursussen

nieuws

contact

english

Emulgatoren voor cosmetica

Emulgatoren zijn stoffen die zorgen dat vetstoffen en water met elkaar mengen. Normaal gesproken mengen water en vet niet. Giet maar eens wat water en wat slaolie in een glas: hoe goed je ook roert, na verloop van tijd scheiden zich weer twee lagen af.
Door een emulgator toe te voegen zullen water en olie wel mengen. Bovendien blijft een emulsie -mits de juiste emulgator is gekozen en het recept goed is- stabiel: vet en water blijven gemengd.
In de cosmetica worden emulgatoren gebruikt in onder meer crèmes, vette lotions en milks en bijvoorbeeld badolie.

Een goede emulsie maken is niet makkelijk, we raden aan een cursus te volgen, bijvoorbeeld één van onze schriftelijke cursussen.


Borax

Borax is in feite geen emulgator. In combinatie met een vetzuur, zoals stearinezuur vormt het een zeep, deze zeep werkt weer als emulgator. Ook veel gebruikt is borax in combinatie met bijenwas, dat altijd wel wat vrije vetzuren bevat.
Met de huidige wet- en regelgeving moeten we borax beschouwen als een giftige stof, we raden gebruik van borax als emulgator of anderszins in cosmetica dan ook af. Een goede vervanger als emulgator is kaliumcarbonaat of eventueel triethanolamine.

Borax kan bij De Hekserij per email worden besteld door scholen en bedrijven. Houd hierbij rekening met hogere verzendkosten omdat borax als gevaarlijke stof moet worden verzonden. Een alternatief is de 4% boraxoplossing die we verkopen, dit mag per post worden verzonden.
Voor meer informatie over borax: zie chemicaliën A-H

De INCI naam van borax is: Sodium borate. Borax is van minerale stoffen gemaakt.

Emulsan

Emulsan (of beter: Emulsan II) is een emulgator voor crèmes. De ontstane crèmes zijn W/O crèmes, daarmee wat vetter dan de meeste andere crèmes en vooral geschikt als nachtcrème of handencrème. Overigens is er ook een O/W crème met Emulsan te maken.
Emulsan levert een stabiele crème op en heeft hydraterende eigenschappen. Emulsan gaat irritatie veroorzaakt door andere bestanddelen van de crème tegen.

Emulsan bevat de volgende stoffen volgens INCI: Methyl Glucose Sesquistearate. Emulsan is vrijwel helemaal plantaardige stoffen gemaakt.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

E-wax (Emulgerende was)

E-wax, ook wel emulgerende was, emulsifying wax of ewax genoemd, wordt veel gebruikt in Amerikaanse recepten voor crèmes en dergelijke. We kwamen deze emulgerende was ook tegen in het boek "Grow your own drugs". Helaas is "emulgerende was" een soortnaam, er zijn veel soorten emulgerende was en het zal niet altijd mogelijk zijn om de ene en de andere was zomaar uit te wisselen. We kunnen daarom niet garanderen dat onze E-wax in elk recept een goed resultaat zal geven.
Om verschillende redenen zijn we op een ander soort E-wax overgegaan. Batch 1 (zie het etiket op de verpakking) heeft als samenstelling volgens INCI: Cetearyl alcohol, PEG 20 stearate, vanaf Batch 2 is de samenstelling als hieronder aangegeven.
E-wax is eenvoudig in het gebruik en levert stabiele emulsies op.

E-wax bevat de volgende stoffen volgens INCI: Cetyl alcohol, Ceteareth 20. E-wax is deels van plantaardige stoffen, deels van aardolieproducten gemaakt.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Fluidlecithine Super

Fluidlecithine Super is een emulgator voor crèmes, maar ook geschikt om massageolie meer hydrofiel te maken. De ontstane crèmes zijn O/W crèmes.
Fluidlecithine Super levert stabiele zachte crèmes op en wordt daarom meestal met een andere emulgator gebruikt.

Fluidlecithine Super bestaat voor ongeveer de helft uit zeer hoogwaardige plantaardige lecithine en voor de andere helft uit zonnebloemolie waar de lecithine in opgelost is. Verder een beetje alcohol.
Fluidlecithine Super bevat de volgende stoffen volgens INCI: Lecithin, Helianthus annuus, Alcohol. Fluidlecithine Super is helemaal van plantaardige stoffen gemaakt.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Kaliumcarbonaat

Kaliumcarbonaat is in feite geen emulgator. In combinatie met een vetzuur, zoals stearinezuur vormt het een zeep, deze zeep werkt weer als emulgator. Ook veel gebruikt is kaliumcarbonaat in combinatie met bijenwas, dat altijd wel wat vrije vetzuren bevat.
Kaliumcarbonaat is een beetje een ouderwets ingrediënt, het levert basische crèmes op, dus met een pH boven de 7. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan een crème die een beetje zuur is, dus met een pH onder de 7. Het is in zuivere vorm irriterend, maar omdat je maar heel weinig in je crème nodig hebt is de crème die gemaakt wordt niet irriterend.

Kaliumcarbonaat wordt uit minerale stoffen gemaakt.
De aanduiding volgens INCI: Kaliumcarbonaat.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Lamecreme

Lamecreme is een emulgator voor crèmes. Afhankelijk van de hoeveelheid water in de crème kan lamecreme zowel gebruikt worden als W/O en als O/W emulgator. Het is in levensmiddelen toegestaan als E471 en E472c. De kwaliteit die wij leveren is alleen voor cosmetica bedoeld.
Lamecreme geeft de crème een zekere stevigheid, heeft hydraterende eigenschappen en levert een redelijk matte crème op.

Lamecreme bevat de volgende stoffen volgens INCI: Glyceryl Stearate, Glyceryl Stearate Citrate. De door ons geleverde Lamecreme is uitsluitend van plantaardige grondstoffen gemaakt.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Lecithine 63%

Lecithine is een emulgator voor badolie, maar wordt ook wel toegevoegd als co-emulgator in crèmes. Daarnaast is het een terugvetter is shampoo en douchegel. Het is in levensmiddelen toegestaan als E322. De kwaliteit die wij leveren is alleen voor cosmetica bedoeld.
Lecithine is een goede vochtinbrengende stof. In badolie wil het zich nogal eens afscheiden. Badolie met lecithine moet daarom voor het gebruik geschud worden. Naast 63% lecithine bevat Lecithine 63% ook nog soja olie. Het is verstandig om lecithine 63% te conserveren met een antioxidant als Antirans of Vitamine E. Lecithine heeft een kenmerkende geur.

Lecithine 63% bevat de volgende stoffen volgens INCI: Lecithin, Glycine soja. De door ons geleverde Lecithine 63% is uitsluitend van plantaardige grondstoffen gemaakt.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

LV 41

LV 41 is een oploshulpmiddel. Vandaar de naam: LV staat voor Lösungsvermittler, Duits voor oploshulpmiddel. Het wordt gebruikt om vettige stoffen, bijvoorbeeld etherische olie, in een waterige oplossing te kunnen laten oplossen.
LV 41 wordt gebruikt in o.a. haargel om een parfumolie in de gel te kunnen verwerken. Een andere toepassing is om vette vitamines in een waterige lotion te mengen.

LV 41 bevat de volgende stoffen volgens INCI: PEG-40 Hydrogenated Castor Oil. Het wordt gemaakt door wonderolie door ethoxylering in water dispergeerbaar te maken.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Mulsifan

Mulsifan is een emulgator die voornamelijk wordt gebruikt voor het maken van badolie. De emulgator kan koud geroerd worden gebruikt, verwarmen is niet nodig.

Mulsifan bevat de volgende stoffen volgens INCI: Laureth 4. Het wordt gemaakt door Laurylalcohol (uit kokosvet) door ethoxylering in water dispergeerbaar te maken.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Tegomuls

Tegomuls is een emulgator voor crèmes. Het levert O/W crèmes op, maar is ook te gebruiken voor W/O crèmes. Het is in levensmiddelen toegestaan als E471. De kwaliteit die wij leveren is alleen voor cosmetica bedoeld.
Tegomuls maakt zachte crèmes en is daarom ook zeer geschikt voor het maken van bodylotion. In combinatie met zuren stopt de emulgerende werking van Tegomuls.

Tegomuls bevat de volgende stoffen volgens INCI: Hydrogenated Palm Glyceride. De door ons geleverde Tegomuls is uitsluitend van plantaardige grondstoffen gemaakt.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Triethanolamine

Nieuw in juli 2010

Triethanolamine wordt vrij veel gebruikt in de cosmetica. Onder meer als emulgator, samen met een vetzuur als stearinezuur vormt het een zeep die als emulgator kan worden gebruikt.
Een bekend nadeel van TEA, zoals triethanolamine ook wel wordt genoemd, is dat het kankerverwekkende nitrosaminen kan vormen in combinatie met nitraten en aanverwante stoffen. Om deze reden raden we aan TEA niet te combineren met Kathon CG dat magnesiumnitraat als hulpstof bevat.

Omdat TEA ook gebruikt kan worden voor het maken van gifgassen is de handel beperkt. We leveren TEA alleen in de EU en alleen in kleine hoeveelheden, maximaal 250 ml per klant per jaar. Zie hier voor meer informatie.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Turks rood olie

De vreemde naam van dit product komt van een oorspronkelijk gebruik van deze olie. Het werd gebruikt om katoen die in de kleur turks rood werd geverfd vooraf te reinigen.

Turks rood olie is een gesulfoneerde olie, hierbij wordt een plantaardige olie met sterk zwavelzuur behandeld. Het resultaat is een in water dispergeerbare olie. Het proces lijkt wel wat op het proces van zeepmaken. Bij turks rood olie wordt wonderolie gebruikt, omdat dit een goed oplosbare olie geeft.

Turks rood olie wordt vooral gebruikt voor het maken van een badolie, omdat het net zo natuurlijk is als zeep wordt het vooral gewaardeerd in natuurlijke cosmetica.

Turks rood olie bevat de volgende stof volgens INCI: Sulphated castor oil.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Tween 20

Tween 20 is een emulgator die voornamelijk wordt gebruikt om etherische olie in water oplosbaar te maken. Meng hiervoor 1 deel etherische olie met 4 delen Tween 20. Het is in levensmiddelen toegestaan als E432, ofwel polyoxyethyleen 20 sorbitan monolauraat. De kwaliteit die wij leveren is alleen voor cosmetica bedoeld.

Tween 20 bevat de volgende stoffen volgens INCI: Polysorbate 20.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij

Tween 80

Tween 80 is een emulgator voor crèmes. Het levert O/W crèmes op. Het is in levensmiddelen toegestaan als E433, ofwel polyoxyethyleen 20 sorbitan mono-oleaat. De kwaliteit die wij leveren is alleen voor cosmetica bedoeld.
Tween 80 maakt zachte, lichte crèmes.

Tween 80 bevat de volgende stoffen volgens INCI: Polysorbate 80.

Koop dit product in de Webwinkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 1 juli 2010.