Klik op het plaatje hierboven
voor een grotere weergave

Hydrofoob zand

Vanaf   € 5,00
Art Nr:
34016
Eenheid:
Aantal:
  

Hydrofoob zand

Hydrofoob zand is zand dat water afstoot. Het bestaat uit kunststof korreltjes met een sterk waterafstotende blauwe coating. Hierdoor gedraagt het zich bijzonder in water als je het vergelijkt met gewoon zand of met stoffen die oplossen. Erg leuk en leerzaam wordt het door eerst te voorspellen wat er zal gebeuren met dit zand en het daarna te verklaren.

Om de mogelijkheden van dit zand te leren kennen hebben we de volgende adviezen voor proefnemingen:
- Strooi voorzichtig wat hydrofoob zand op het wateroppervlak van een glas dat voor ongeveer 3/4 gevuld is met gewoon drinkwater, het zand zal gaan drijven.
- Strooi door tot een dikkere laag gevormd wordt en steek dan een vinger in het zand, onder het waterniveau. De vinger zal droog blijven.
- Probeer bovenstaande een paar keer uit, als te ver of te snel wordt gedrukt zal een klompje zand naar de bodem zakken.
- Neem een glas met een laagje hydrofoob zand erop en druppel hier water op met een pipet.
- Eenmaal onder water kan het gemodelleerd worden tot allerlei vormen en hoge zandkastelen die je met gewoon zand niet zou kunnen maken.

Hydrofoob zand is vele keren te gebruiken. Giet na het experiment het meeste water uit het glas weg en giet de rest van de inhoud op een droge theedoek. Het beetje water dat nog in het glas zit zal door de theedoek worden opgenomen, het zand kan weer in de pot voor een volgend gebruik.
De hydrofobe coating wordt aangetast door olie, vet en door veel reinigingsmiddelen als zeep en afwasmiddel.

Een filmpje waarin Stephen Fry dit 'Hydrophobic Sand' demonsteert:

 

Dit artikel is verkrijgbaar in de volgende eenheden

Eenheid Art Nr Verkoop Gewicht Informatie
50 g 34016-6 € 5,00 0,10
250 g 34016-8 € 15,00 0,32